Sunday, 1 November 2009

Kem Bina Juara

02/11/2009

Sepintas Lalu
Bahagian Pendidikan Islam , Kementerian Pelajaran Malaysia telah melaksanakan Kem Bina Juara eringkat daerah seluruh negeri sejak bulan ogos hingga oktober 2008 . Kem ini dilaksanakan bagi mengasah dan mengembangkan bakat serta potensi murid-murid tahap dua yang terlibat dengan program J-Qaf yang telah menguasai bacaan al Quran, Jawi dan Bahasa Arab. Ia merupkan latihan kemahiran tambahan kepada murid-murid cemerlang dalam bidang-bidang tersebut dengan menggunakan modul tertentu bagi melahirkan murid-murid yang mahir membaca al Quran secara bertaranum, penulisan khat dan pengucapan bahasa Arab.

Objektif

Memberi peluang kepada murid memperkembangkan bakat dalam jawi , al Quran dan Bahasa Arab

Melahirkan murid-murid yang berpotensi dalam penulisan seni Khat, tilawah al Quran , hafazan ayat dan perbualan bahasa Arab

Mewujudkan persaiangan yang sihat di kalangan murid.

Melahirkan murid yang mempunyai jati diri dan berketrampilan tinggi.

Sekalung tahniah dan terima kasih kepada Ayahanda Tn Hj. Moktar Zainuddin serta fasilitator Ust Kamal Daud , Tn Hj Haziq Abd Rahman , Ust Muen , Ust Mohd Saiful Izzuar ,Ust Safari Naim, Ust Nazaini Nasiman . Juga tidak dilupakan fasilitator Akhawat yang tak ingat nama mereka .